Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Filipinler ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere dair çarpıcı rakamları ve gelecek potansiyelini gözler önüne serdi. Baran, Filipinler Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Jaime Ramon Torre Ascalon Jr. ve Üçüncü Katip Emile Josef B. Garcia ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasındaki ticaretin mevcut durumunu ve geliştirilmesi gereken alanları masaya yatırdı.

FİLİPİNLER İLE DIŞ TİCARETTE YENİ REKOR
Gürsel Baran, Filipinler ile olan dış ticaret hacminin 400 milyon doları aştığını açıkladı. Detaylara göre, Türkiye'den Filipinler'e 166 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Filipinler'den yapılan ithalat ise 275 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakamlar, iki ülke arasındaki ticaretin önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Baran, 2022 yılında savunma sanayii ihracatı sayesinde ticaret hacminin 628 milyon dolara kadar yükseldiğini de hatırlatarak, bu yılki verilerin dikkat çekici olduğunu belirtti.
EKONOMİK İLİŞKİLERDE BÜYÜK FIRSATLAR
Baran, mevcut dış ticaret rakamlarının, iki ülkenin sahip olduğu ekonomik kapasite dikkate alındığında kat edilecek mesafenin ne kadar fazla olduğunu açıkça gösterdiğini vurguladı. Filipinler'in zengin maden kaynaklarına (bakır, altın, krom, nikel) ev sahipliği yapmasının yanı sıra tarım, turizm, teknoloji ve altyapı alanlarında da önemli yatırım fırsatları barındırdığını belirtti. Türkiye ile Filipinler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için 2011 yılında kurulan Türkiye-Filipinler İş Konseyi'nin faaliyetlerinin önemine değinen Baran, özel sektörler arasındaki temasların artırılmasının ticari ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacağını söyledi. Ankara'nın da savunma sanayii, sağlık teknolojileri, yazılım ve ileri teknoloji üretimindeki gücüyle uluslararası iş birlikleri için önemli bir merkez olduğunu ekledi.
KARŞILIKLI TANINMA VE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Filipinler Büyükelçisi Ascalon da yaptığı konuşmada, Türkiye ile Filipinler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin mevcut seviyenin üzerinde bir potansiyel taşıdığını yineledi. İki ülkenin birbirini daha yakından tanımasının ve iş dünyaları arasındaki temasların artırılmasının önemine dikkat çekti. Ascalon, Filipinler'in milli günü ve diplomatik ilişkilerin 77. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen yemek festivaliyle Filipinler kültürünü ve mutfağını tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. Türkiye'de yaklaşık 8 bin Filipinli vatandaşın yaşadığını ve bunların çoğunlukla ev işleri, destek hizmetleri ve turizm sektörlerinde istihdam edildiğini söyledi. Eğitim ve turizm alanlarının da önemli bir iş birliği potansiyeli taşıdığını vurgulayan Ascalon, inşaat sektöründe de Türk şirketlerinin Filipinler'deki altyapı ve demiryolu projelerinde yer aldığını belirtti. Doğrudan hava ulaşımının geliştirilmesinin ticaret ve turizm açısından olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti. Ziyarette tekstil, madencilik, savunma sanayii, gıda, eğitim, turizm ve müteahhitlik sektörlerinde iş birliği imkanları ile karşılıklı ticaret heyetleri düzenlenmesi ve iş insanları arasındaki temasların artırılması konuları da ele alındı.







