İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) ve Uluslararası Sanayi Ticaret Konfederasyonu (USTKON) iş birliğiyle 'Uluslararası Bilimsel Panel ve Diplomasi Zirvesi: Sanayi, Ticaret, Sağlık' etkinliği gerçekleştirildi. Bu önemli zirve, farklı ülkelerden akademisyenleri, araştırmacıları, sektör temsilcilerini ve uzmanları bir araya getirerek disiplinler arası etkileşimi artırmayı hedefledi.

KÜRESEL SAĞLIK İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar Hacısalihoğlu, zirvede yaptığı konuşmada, özellikle COVID-19 pandemisinin sağlık ve diplomasinin sınır tanımadığını açıkça gösterdiğini belirtti. İnsanlık için iş birliğinin ve bu sürecin merkezinde üniversitelerin yer almasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, küresel sağlık ve diplomasi kavramlarının bir araya gelmesiyle konunun hem boyutunun hem de derinliğinin arttığını ifade etti. Yeryüzünü yaşanabilir kılmak ve dost-kardeş ülkeler arasındaki bağları güçlendirmek için mutlak bir insanlık iş birliğinin esas olması gerektiğini, bunu sağlamanın ise diplomasinin tüm üstünlüklerinden ve becerilerinden yararlanmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.

2025-2030 DİPLOMASİ VİZYONU DEĞERLENDİRİLDİ
Zirve, dünya genelinden akademisyenleri, sektör temsilcilerini ve diplomatik misyonları bir araya getirerek, Türkiye'nin sağlık diplomasisi, sanayi-ticaret entegrasyonu ve uluslararası iş birliği vizyonuna katkı sağlamayı amaçladı. Programda küresel sağlık turizmi politikaları, uluslararası endüstri ve ticaret iş birlikleri, dijital sağlık ve yapay zeka uygulamalarının diplomasiye etkileri, bölgesel yatırım ve kalkınma modelleri ile 2025-2030 çok taraflı diplomasi vizyonu detaylı bir şekilde değerlendirildi. SATKOF Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay, Türkiye'nin bu alanlarda küresel bir merkez olma yolundaki adımlarının güçlendiğini ve zirvenin ülkeler arası köprüler kurulmasına, yatırım ve iş birliği modellerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Zirveye İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Prof. Dr. Edibe Sözen, çeşitli ülkelerin başkonsolosluk temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.







