Sinop'ta, hayvan hareketlerinin takibi ve bulaşıcı hastalıkların kontrolünü daha etkin hale getirmek amacıyla kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması çalışmaları aralıksız sürüyor. "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" kapsamında yürütülen bu çalışmalarla, sahipli evcil hayvanlara dijital yöntemlerle mikroçip uygulanıyor, pasaport düzenleniyor ve kayıt altına alınıyor. Yetkililer, bu uygulamanın hayvan sağlığı, kaybolma durumlarının önlenmesi ve hastalıklarla mücadelede büyük önem taşıdığını vurguluyor.

9 BİN 28 HAYVAN KAYIT ALTINDA
Sinop'ta 17 Aralık 2025 tarihi itibarıyla 3 bin 124 kedi ve 5 bin 904 köpek olmak üzere toplam 9 bin 28 evcil hayvana mikroçip uygulanarak pasaport düzenlendiği ve kayıt altına alındığı bildirildi. Bu sayılar, ildeki kayıt çalışmalarının ne kadar yoğun ve etkili bir şekilde ilerlediğini gözler önüne seriyor.

KAYIT SÜRESİ UZATILDI
Öte yandan, 5 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ile her yaştan kedi, köpek ve gelinciğin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına ilişkin sürenin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldığı hatırlatıldı. Yetkililer, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise 6 aylık yaşa kadar olan kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti. İl ve ilçe müdürlüklerinde kimliklendirme çalışmalarının yanı sıra kuduz aşılama faaliyetlerinin de sürdüğü ifade edildi.







