Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Çiçek, kalp krizi anında ilk dakikanın hayat kurtarmada kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, bu sürecin önemine dikkat çekti.
ÖLÜM RİSKİ VE BEYİN HASARI
Prof. Dr. Çiçek'e göre, kalp krizi geçiren bir hasta için ilk 1 dakika hayati değer taşıyor. Dakikalar ilerledikçe ölüm riski katlanarak artarken, özellikle 5. dakikadan sonra geri dönüşümsüz beyin hasarı riski başlıyor. Bu durum, kalp krizi geçiren bireylerin acil müdahale gerektiren durumunu net bir şekilde ortaya koyuyor.
ANİ KARDİYAK ÖLÜM AYRIMI
İmperial Hastanesi'nden Prof. Dr. Yüksel Çiçek, kalp krizi kaynaklı ölümlerin doğru tanımlanmasının büyük önem taşıdığını belirtti. "Bütün ölümlerin kalp krizinden kaynaklı gibi lanse edilmesi doğru değil" diyen Çiçek, bu tür vakaların "ani kardiyak ölüm" olarak tanımlanması gerektiğini ifade etti. Ani kardiyak ölüm, daha önce bilinen bir kalp hastalığı olmayan kişilerde, belirtilerin başlamasından sonraki bir saat içinde kalbin durması ve ölümle sonuçlanması olarak açıklanıyor. Bu ayrım, hem toplumsal farkındalığı artırmak hem de doğru müdahale stratejilerini belirlemek açısından büyük önem taşıyor.
YAŞA GÖRE NEDENLER VE RİSK FAKTÖRLERİ
Ani kardiyak ölümlerin nedenlerinin yaşa göre farklılık gösterdiğini belirten Çiçek, 35 yaş altı ve üstü vakaları ayırmanın gerekliliğini vurguladı. Gençlerde hipertrofik kardiyomiyopati, doğumsal kalp damar çıkış anomalileri ve uzun QT, kısa QT, Brugada sendromu gibi genetik ritim bozuklukları öne çıkarken, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklıklarının tetiklediği ritim bozuklukları en sık sebep olarak gösteriliyor. Çiçek, hangi yaş grubunda olursa olsun ani ölümlerin yüzde 90'ının ventriküler fibrilasyon denilen ciddi ritim bozukluklarından kaynaklandığını da ekledi. Bu ölümleri tamamen engellemek mümkün olmasa da, ICD (otomatik şoklama cihazları) gibi müdahalelerle riskin azaltılabileceği belirtildi.
TOPLUMSAL FARKINDALIK VE ERKEN MÜDAHALE
Prof. Dr. Çiçek, toplumda defibrilatör kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini ve bu cihazların sadece hastanelerde değil, kamu alanlarında da bulunması gerektiğini vurguladı. Cihazların kullanımının basit olduğunu ve ilk müdahalenin hayati önem taşıdığını belirten Çiçek, "İlk 30 saniye ile 1 dakika içerisinde müdahale edilirse yüzde 99 geri dönüş sağlanır" dedi. Herhangi bir belirti olmasa dahi ani kardiyak ölümlerin yaşanabileceğini hatırlatan Çiçek, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesinin ve acil durumlarda doğru müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu bir kez daha altını çizdi.








