Kurban pazarlarında yoğunluk başladı

GÜNCEL Yayınlanma : 12 Mayıs 2026 09:02 Düzenleme : 12 Mayıs 2026 09:06
Kurban pazarlarında yoğunluk başladı
Kurban Bayramı öncesi İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri başladı. Denetim noktalarında kamyonlar tek tek kontrol edilirken yetkililer vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’na kısa süre kala İstanbul’da kurban hareketliliği başladı. Anadolu’dan İstanbul ve Trakya’ya kurbanlık hayvan sevkine gece yarısından itibaren izin verilirken, giriş noktalarında yoğun denetimler de devreye alındı.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Kuzey Marmara Otoyolu Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası’nda kurbanlık taşıyan kamyonları tek tek denetledi.

KAMYONLARDA SIKI KONTROL

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İstanbul ve Trakya’ya kurban sevklerinin resmen başladığını açıkladı.

Parıldar, Anadolu’dan Avrupa Yakası ve Trakya’ya geçen tüm kurbanlık taşıyan araçların kontrol noktasında işlem yaptırmasının zorunlu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Tarım ve Orman Bakanlığımız İstanbul İl Müdürlüğümüzle, Hayvancılık Genel Müdürlüğü'yle yol kontrollerini yapıyoruz. Hayvanların veteriner sağlık raporlarını, sevk belgelerini, varış noktası olarak nereye sevk aldıklarına dair verileri kontrol ediyoruz. Hem sistemsel hem belge üzerinden kontrol yapıyoruz.”

ŞAP VE VEBA HASTALIĞINA KARŞI ÖNLEM

Kontroller kapsamında veteriner hekimlerin hayvanları sağlık taramasından geçirdiğini belirten Parıldar, Trakya’nın şap hastalığından ari statüsünü korumak için yoğun çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Parıldar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa Yakası ve Trakya'nın 2010'dan itibaren şap hastalığından aşılı ari statüsü kazanmış olduğunu da değerlendirelim. Koyun, keçi veba hastalığından korunmuş bölge olarak da statümüzü koruma anlamında bu kontrolleri yerine getiriyoruz.”

KURBANLIK GEÇİŞLERİNDE YENİ DÖNEM

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 1 Ocak 2026 itibarıyla önemli bir değişikliğe gittiğini açıklayan Parıldar, artık belirli şartları sağlayan büyükbaş hayvanların yıl boyunca Trakya ve Avrupa Yakası’na geçişine izin verildiğini duyurdu.

Parıldar, düzenlemenin hem vatandaşların uygun fiyatlı kurbanlığa ulaşmasını hem de yetiştiricilerin desteklenmesini amaçladığını ifade etti.

12 HAYVAN PAZARI HİZMETE BAŞLADI

İstanbul’da belediyelere bağlı 12 hayvan pazarının hizmet vermeye başladığını açıklayan Parıldar, geçen yıl yaklaşık 60 bin büyükbaş ve 81 bin küçükbaş hayvanın İstanbul’a sevk edildiğini söyledi.

Bu yıl da benzer yoğunluk beklendiğini belirten Parıldar, 2025 yılında İstanbul’da yaklaşık 80 bin büyükbaş ve 94 bin küçükbaş hayvanın kurban edildiğini kaydetti.

KÜPESİZ HAYVAN ALMAYIN UYARISI

Vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Parıldar, kurbanlık alırken küpe, pasaport ve veteriner sağlık raporlarının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

“Tarım Cebimde uygulamasında hayvansal üretim sekmesini kullanarak hayvanın kulak küpesini girdiğiniz takdirde hayvanın hem cinsini ve ırkını, doğum tarihini görebiliyorsunuz hem de bütün aşılama bilgilerine erişebiliyorsunuz.” diyen Parıldar, bayram boyunca denetimlerin aralıksız süreceğini vurguladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.