Ankara Elmadağ'daki Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Roket ve Patlayıcı Fabrikasında geçen yıl yaşanan ve 5 işçinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili davanın kararı açıklandı. Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 sanıktan 5'ini suçlu bulurken, bir sanığı ise beraat ettirdi.
CEZALAR BELLİ OLDU
Mahkeme, sanıklar Ahmet Atasoy, Oktay Armağan, Zafer Sarı, Durdu Uğur Şık ve Aynur Karabaş'ı 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 5'er yıl hapse mahkum etti. Türk Ceza Kanunu'nun takdiri indirim nedenleri göz önünde bulundurularak, bu cezalar 4 yıl 2 ay olarak belirlendi. Sanık Kuntay Karabacak ise üzerine atılı tüm suçlardan beraat etti.
PATLAMANIN DETAYLARI
Olay, 10 Haziran 2023'te Elmadağ'daki fabrikada meydana geldi. Patlamada, Ahmet Ünal, Fırat Elverir, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem ve Mehmet Kutlu adlı işçiler hayatını kaybetti. İddianameye göre, patlamadan bir gün önce üretilen jelatinit dinamit, paketleme tezgahındaki bir arıza nedeniyle işlenip depoya kaldırılmış, olay günü fazla mesaiye gelen personelin bulunduğu sırada patlama gerçekleşmişti.
İDDİANAMEDEKİ TALEPLER
Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede, 6 sanık için 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istenmişti. Mahkeme, bu talepleri değerlendirerek nihai kararını açıkladı ve sanıklardan beşine hapis cezası verirken, birini beraat ettirdi.








