Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde yaptığı çarpıcı açıklamalarla gündeme geldi. Orban, dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna'ya aktarılması konusunun artık kapandığını belirtti.
'Dondurulmuş Varlıklar Meselesi Ölü'
Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen zirve öncesinde basın mensuplarına konuşan Orban, AB'nin Rus varlıklarını teminat göstererek Ukrayna'ya kredi sağlamasını öngören teklife karşı çıktıklarını yineledi. Orban, "Bence dondurulmuş varlıklar meselesi artık ölü. Dün gece, burada kararı bloke etmeye yetecek kadar ülke bulunduğunu gördüm. Dolayısıyla, artık bu konunun kapandığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Macaristan Başbakanı, AB liderlerinin Ukrayna'nın bütçe açığını kapatma ve finanse etme meselesini yeniden değerlendirmesi gerektiğini savundu.
'Savaşı Değil, Barışı Finanse Etmeliyiz'
Orban, AB bütçesinden borçlanma fikrine de karşı çıkarak, "Macaristan açısından Ukrayna’nın ortak bir kredi yoluyla finanse edilmesi, kesinlikle mümkün değildir. Hukuki sınırların ötesinde, buna fikren katılmıyorum. Bence savaşı değil, barışı finanse etmeliyiz. Bugün burada yapmaya çalıştığım şey, savaş değil, barışa doğru adım atmaktır" dedi. Avrupa'daki Rus varlıklarının Ukrayna için kullanılmasının bir savaş ilanı olacağına dair açıklamalarını yineleyen Orban, "Burada savaş halinde olan iki ülke var. AB burada değil. Bunlar Rusya ve Ukrayna. Ve birileri, yani Avrupa Birliği, savaşan taraflardan birinin parasını alıp diğerine vermek istiyor. Bunu yapmak, savaşa yürümek anlamına gelir. Dolayısıyla Belçika Başbakanı haklı. Bunu yapmamalıyız" şeklinde konuştu.
Enerji ve Tarım Tartışmaları da Gündemde
Orban, Avrupa Parlamentosu'nda Rus gazı ithalatının yasaklanmasını hedefleyen yasal düzenlemenin kabulünü de değerlendirerek, "Bu yasalaşırsa, enerji maliyetlerini koruyamayız. Ailelerin enerji faturaları iki hatta üç katına çıkar" uyarısında bulundu. Zirvede ele alınan Mercosur (Latin Amerika Ortak Pazarı) ticaret anlaşması ve Avrupalı çiftçilerin protestolarına da değinen Orban, "Mercosur, çiftçileri bitirir. Bu onları bacaklarından vurmak ve bağlamakla eşdeğerdir. Küresel rekabette hiçbir şansları kalmaz" yorumunu yaptı.








