Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Semavi Ulusoy, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen polikistik over sendromunun (PCOS) sadece 'yumurtalıklarda kist oluşumu' olarak ele alınmaması gerektiğini vurguladı. Dr. Ulusoy, hastalığın temelinde hormonal dengesizliklerin yer aldığını belirterek, 'Bu durum çoğu zaman insülin direnci ile birlikte seyreder' dedi.
HORMON DENGESİZLİĞİ VE BELİRTİLERİ
Polikistik over sendromunun adında 'kist' ifadesi bulunsa da, Dr. Ulusoy'a göre asıl sorun hormon dengesizliğidir. 'Yumurtalıklarda görülen çok sayıda küçük folikül, hormonal dengesizliğin bir sonucudur. PCOS'ta en sık karşılaşılan durum, erkeklik hormonları olan androjenlerin normalden yüksek olmasıdır. Bu da adet düzensizliklerine ve yumurtlama problemlerine yol açar' dedi. PCOS’lu kadınların genellikle seyrek adet görme, uzun aralıklarla adet olma veya hiç adet görememe şikayetleriyle başvurduğunu ifade eden Ulusoy, ayrıca yüz, çene, göğüs ve karın bölgesinde artmış tüylenme, akne ve saç dökülmesi gibi belirtilerin de sık görüldüğünü aktardı.
METABOLİK RİSKLER VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Ulusoy, polikistik over sendromunun yalnızca kadın hastalıkları ile sınırlı olmadığını, insülin direncinin kilo alımını kolaylaştırdığını ve bunun da uzun vadede tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi sağlık risklerini artırabileceğini belirtti. 'PCOS tedavisinin kişiye özel planlandığını, tedavi yaklaşımının hastanın yaşı, şikayetleri ve gebelik planına göre değiştiğini' ifade eden Ulusoy, tedavinin temelinin yaşam tarzı değişiklikleri olduğunu vurguladı. Dengeli ve düşük glisemik indeksli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve stres yönetiminin önemine dikkat çekti. Erken müdahalenin, mevcut belirtilerin yönetimi ve ileride oluşabilecek sağlık risklerinin önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.









