Vakıflar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, turizm sektöründen vakıf mülklerine, Çanakkale Savaşları'nın korunmasından arkeolojik çalışmalara kadar pek çok alanda önemli düzenlemeler getiriyor.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ SEYAHAT ACENTELERİNE AİDAT MUAFİYETİ
Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na eklenen geçici madde ile 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da faaliyet gösteren seyahat acentelerinden 2025 yıllık aidatları alınmayacak. Önceki dönemlere ait aidat borçları da herhangi bir işleme gerek kalmaksızın silinmiş sayılacak. Bu düzenleme, depremden etkilenen işletmelerin nefes almasını sağlayacak bir destek olarak öne çıkıyor.
BELGESİZ KONAKLAMA İLANLARINA AĞIR CEZA
Turizmi Teşvik Kanunu'na eklenen hükümlerle, belgesiz konaklama işletmelerinin elektronik ortamda tanıtım ve satışına yönelik yaptırımlar artırıldı. Belgesiz konaklama işletmelerinin elektronik ortamda tanıtım, pazarlama ve satışının yapılması amacıyla ilan veren konaklama işletmesine her bir ilan için 25 bin lira idari para cezası uygulanacak. Bakanlık, ihlale konu içeriklere erişimin engellenmesine karar verebilecek. Bu adım, kayıt dışı turizmin önüne geçmeyi hedefliyor.
VAKIF MÜLKİYETİNDE TARİHİ DÜZENLEME VE KİRACI ŞARTLARI
Vakıflar Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre, vakıf yoluyla ortaya çıkmış olup zaman içinde Hazine, belediye, özel idare, köy veya diğer kamu tüzel kişileri ile bunlara bağlı kurum ve işletmelerin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakıflara devredilecek. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya mazbut vakıflara ait taşınmazlarda kiracılık ilişkisi nizalı şekilde devam edenler, 30 Haziran 2025'ten önce işgalci durumda olanlar ve taşınmazları ticari amaçla kullanan mevcut kiracılar için yeni bir düzenleme getirildi. Bu kişiler, belirli şartları yerine getirmeleri halinde 5 yıla kadar kira sözleşmesi yapabilecek, aksi takdirde tahliye edilecekler.







