Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda açılan davaların en büyük kısmı 'ödenmeyen ücretler' ve 'fazla mesai' konularından kaynaklanıyor. Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, bu davaların bir kısmının sonuçlandığını, bir kısmının ise hala devam ettiğini belirtti.
SAĞLIK İŞÇİLERİ İÇİN DAVALAR AÇILDI
Öz Sağlık-İş Sendikası, binlerce sağlık işçisi adına Sağlık Bakanlığı'na, sosyal hizmet işçileri adına ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na çeşitli konularda dava açtı. Bu davalarda en çok başvuru yapılan konuların başında, ücret, ikramiye ve ilave tediye alacakları yer alıyor. Bunun yanı sıra, kıdemli işçiliği teşvik primi alacak davaları da sıkça görülüyor. Sağlık işçileri, kendi kurumları olan Sağlık Bakanlığı'na karşı fazla mesai ücretleri için de davalar açmış durumda.
SOSYAL HİZMET İŞÇİLERİ İÇİN FAZLA MESAİ DAVALARI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan sosyal hizmet işçileri için en fazla 'fazla mesai ücreti' davası açıldığı ifade ediliyor. Bu alanda açılan davalarda, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca, gece çalışma ücretleri, yıllık ücretli izin alacakları, kıdem tazminatı ve diğer konularla ilgili davalar da mahkemelerde görülmeye devam ediyor. Sendikanın, ev tipi çalışılan kurumlara açtığı davalarda elde edilen sonuçlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan toplu sözleşmeye yansıyıp, işçilerin haklarını garanti altına aldı. Devlet Sert, bu davaların sayısının sürekli değiştiğini ve sendika olarak işçi alacaklarının peşini bırakmayacaklarını vurguladı. Sert, “Üyelerimizin haklarını sadece toplu sözleşme masalarında savunmuyoruz” diyerek, sendikacılığın saha gerçekliğine dikkat çekti.








