Sosyal medyanın karanlık yüzü: 'Mükemmel hayat' gösterimi depresyona sürüklüyor!

GÜNDEM Yayınlanma : 06 Kasım 2025 22:58 Düzenleme : 06 Kasım 2025 22:58
Sosyal medyanın karanlık yüzü: 'Mükemmel hayat' gösterimi depresyona sürüklüyor!
OMÜ'den Doç. Dr. Selçuk Özdin, sosyal medyadaki 'mükemmel hayat' sunumlarının bireylerde yetersizlik, özgüven kaybı ve depresyona yol açtığını belirtti. Bağımlılığın 'beğeni' odaklı olduğunu ve 'ideal benlik' ile 'gerçek benlik' arasındaki

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Selçuk Özdin, sosyal medya bağımlılığına dikkat çekerek, platformlarda sergilenen 'mükemmel hayat' görüntülerinin bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi. Özdin, sürekli olarak idealize edilmiş yaşam kesitlerine maruz kalmanın, kişilerin kendilerini yetersiz hissetmelerine, özgüven kaybına ve nihayetinde depresyonun gelişimine zemin hazırlayabileceğini belirtti.

BAĞIMLILIK YARATAN 'BEĞENİ' DÜRTÜSÜ

Doç. Dr. Özdin, sosyal medya bağımlılığının henüz klasik sınıflandırma sistemlerinde yer almasa da, davranışsal bir bağımlılık olarak kabul edildiğini vurguladı. Bu bağımlılığın temelinde, kimyasal maddeler yerine beğeni, yorum ve takipçi sayısının yarattığı ödül hissinin yattığını söyledi. Bu ödül mekanizmasının, kullanıcıları tekrar tekrar platforma yönlendirdiğini ve bağımlılığın pekişmesine yol açtığını ifade etti.

'İDEAL BENLİK' VE 'GERÇEK BENLİK' ARASINDAKİ UÇURUM

Sosyal medyadaki paylaşımların genellikle seçilmiş ve süslenmiş anlardan oluştuğunu belirten Özdin, insanların bu idealize edilmiş görüntülerle kendi hayatlarını kıyaslayarak 'Neden ben onlar kadar mutlu, zengin veya başarılı değilim?' gibi düşüncelere kapılabileceğini söyledi. Bu durumun, özgüveni zedeleyerek yetersizlik hissine ve depresyona neden olabileceğini aktardı. Özdin, sosyal medyada görülenlerin anlık ve seçilmiş görüntüler olduğunu, herkesin her zaman mutlu olamayacağını bilmenin ruh sağlığı açısından önem taşıdığını ekledi. Ayrıca, sosyal medyada kişinin kendini istediği gibi yansıtmasının ('ideal benlik'), gerçek hayattaki halinden ('gerçek benlik') farklılaşmasına ve bu farkın büyümesinin ruhsal sorunlara yol açabileceğini belirtti. Uzman, sosyal medyanın tamamen olumsuz bir mecra olmadığını, ancak aşırı ve kontrolsüz kullanımının ciddi zararlar doğurabileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.