Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülen ve Emniyet Teşkilatı ile basına yönelik önemli düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.
Düzenleme, emniyet personelinin kadro yapısından internet haber sitelerinin resmi ilan şartlarına, sağlık nedeniyle meslekten ayrılan personelin atanmasından akaryakıt sektöründeki teminat uygulamalarına kadar birçok başlıkta değişiklik içeriyor.
EMNİYET PERSONELİNE DÜŞEN AMİR ORANINDA DEĞİŞİKLİK
Kanunla birlikte her on bin emniyet personeline düşen amir oranı yeniden düzenlendi.
Buna göre, birinci sınıf emniyet müdürü oranı on binde 25'ten 65'e yükseltildi.
KOMİSER VE KOMİSER YARDIMCILARINDA ORAN AZALACAK
İkinci sınıf emniyet müdürlerinde oran on binde 34'ten 75'e çıkarıldı.
Emniyet amirlerinin oranı ise önemli ölçüde artırılarak on binde 93 yerine on binde 300 olarak uygulanacak.
Yeni düzenlemeyle komiser ve komiser yardımcılarının oranında ise düşüşe gidilecek.
SAĞLIK NEDENİYLE BIRAKANLARA ATANMA HAKKI
Kanunda dikkat çeken düzenlemelerden biri de sağlık nedeniyle meslekten ayrılan personele yönelik oldu.
Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı eğitim kurumlarından mezun olduktan sonra sağlık sorunları nedeniyle görev yapamayan yaklaşık 400 kişiye Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'nda atanma hakkı tanındı.
İNTERNET HABER SİTELERİNE YENİ KRİTERLER
Yasayla birlikte internet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesi için yeni kriterler getirildi.
Buna göre resmi ilan alacak internet haber siteleri; haber sayısı, okur sayısı ve yayın süresi gibi belirlenen şartları yerine getirmek zorunda olacak.
Ayrıca ihlalin niteliğine göre resmi ilan kesme cezalarının süresi 1 günden 25 güne kadar uygulanabilecek.
AKARYAKIT VE LPG SEKTÖRÜNDE YENİ DÜZENLEME
Kanun, akaryakıt ve LPG sektörüne ilişkin önemli değişiklikleri de içeriyor.
Riskli mükelleflerden alınan teminatların artırılmasına yönelik yetki genişletilirken, mevcut sistemde iki kat olan artırma sınırı beş kata çıkarıldı.
Öte yandan, 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen yeniden inşa projelerinde uygulanan KDV istisnasının süresi de 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı.







