Türbesi var, mezarı var, adı var ama kim olduğu bilinmiyor

KÜLTÜR SANAT Yayınlanma : 09 Ocak 2026 00:53 Düzenleme : 09 Ocak 2026 00:56
Türbesi var, mezarı var, adı var ama kim olduğu bilinmiyor
Konya’nın tarihî dokusu içinde yer alan Deli Veli Hamidi Pinti Türbesi, adının tuhaflığı ve geçmişine dair rivayetleriyle dikkat çekiyor.Adına mezarı ve türbesi bulunan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri ile ilgili tarih kitaplarında bir bilgi yer almıyor.

GÖREN BİR DAHA BAKIYOR

Mevlana Türbesi civarında, eski Konya İl Turizm Müdürlüğü arkasında bulunan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri Türbesi de hem Konyalılar hem turistler hem de belgesel yapımcıları tarafından merak ediliyor. Üzerinde herhangi bir bilgi olmayan türbe kalıntısında sadece ‘Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’ yazan levha yer alıyor.

İSMİ İLE İLGİLİ KİTAPLARDA BİLGİ YOK

Mahalle sakinleri tarafından rivayetlerle konuşulan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri, ilim ve dini bilgisi çok kuvvetli olduğu için o zamanlarda ‘Deli Veli’ olarak anıldığı ileri sürülüyor. Konya'nın önemli şahısları arasında olabileceği düşünülen Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’nin, Hz Mevlana ve Şems-i Tebrizi’nin de arkadaşı olabileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Tarihte tam isminin geçtiği bir kaynak da bulunmuyor. 

ARAŞTIRMA YAPILMALI

Türbe kalıntılarının da çok eski olduğu düşünüldüğünde Konya tarihinin bazı bilinmeyen olaylarının da ortaya çıkacağını aktaran uzmanlar, kapsamlı olarak bilim çalışması yapılması gerektiğini aktarıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.