Üniversiteye giriş sınavının ilk etabı olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) geride kalırken, eğitim uzmanları sınavın ana hatlarını ve belirleyici unsurlarını değerlendirdi. Uğur Okulları&Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, TYT'nin öğrencilerin okuma, anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerini ölçmeye odaklandığını vurgulayarak, bu yılki sınavda Matematik ve Türkçe sorularının öne çıktığını belirtti.
MATEMATİK VE TÜRKÇE SINAVIN KİLİDİ OLDU
Adil Kurt'un değerlendirmelerine göre, TYT Matematik soruları 2018 MEB müfredatının 9. ve 10. sınıf kazanımlarına uygun hazırlandı. Geçmiş yıllara benzer bir yapıda olsa da zorluk seviyesinin bir miktar daha düşük olduğu gözlemlendi. Matematik testinde adaylardan sadece hesaplama yapmaları değil, aynı zamanda metni kavramaları, karşılaştıkları durumları matematiksel dile dökmeleri, tablo ve grafik analizleri yapmaları ve akıl yürütmeleri beklendi. Bu durum, sınavın derin matematik bilgisi yerine kapsamlı metinleri anlama, doğru yöntemleri belirleme ve süreyi etkin kullanma yetkinliklerini ölçtüğünü gösterdi. Geometri soruları ise orta düzeyde olup, formül bilgisi kadar şekli doğru okuma ve verileri yorumlama becerisini de ölçtü. Türkçe testinde ise dil bilgisi sorularının yanı sıra ağırlıklı olarak paragraf yorumlama, sözcükte anlam ve cümlede anlam konularına odaklanıldı. Soruların açık ve anlaşılır bir dille yazıldığı, paragrafların önceki yıllara göre daha kısa tutulduğu belirtildi. Tarih soruları, öğrencilerin bilgiye dayalı metinleri analiz etme, tarihsel kavramları bilme, olaylar arası bağ kurma ve neden-sonuç ilişkilerini yorumlama becerilerini ölçerken; Coğrafya soruları temel bilgi ve yorumlama becerilerini dengeli bir şekilde harmanladı. Felsefe ve Din Kültürü soruları da öğrencilerin yaşam deneyimlerine dayalı analiz ve çıkarım yapma yeteneklerini değerlendirdi.
FEN BİLİMLERİNDE TEMEL KAZANIMLAR ÖN PLANDA
Fen Bilimleri testinde ise temel bilgi ve kazanımların ön plana çıktığı görüldü. Fizik soruları, matematiksel işlem gerektirmeyen, okuduğunu anlama ve günlük yaşam olaylarını yorumlama becerilerini ölçmeye yönelikti. Kimya soruları, temel kazanım ve kavramlar üzerine kuruluydu ve önceki yıllarla paralellik gösterdi. Biyoloji soruları ise sarmal yapıdan ziyade temel kavram bilgisini, grafik ve şema okuma becerilerini ve klasik biyoloji bilgisini ölçen net bir yaklaşımla hazırlandı. Lise Matematik Bölüm Başkanı Nilda Yüksel de 2026 TYT Matematik sınavının, matematiği günlük hayatla ilişkilendirme hedeflerine uygun olduğunu, öğrencilerden sadece işlem yapmalarının değil, aynı zamanda okuduklarını anlamalarını, verilen durumu matematiksel modele dönüştürmelerini, tablo, grafik ve şekil yorumlamalarını ve muhakeme yapmalarını istediğini ifade etti. Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu, TYT Türkçe sorularının okuduğunu anlama, yorumlama, metinden çıkarım yapma ve anlam ilişkilerini değerlendirme becerilerini ölçmeye yönelik olduğunu belirtirken, Fizik Bölüm Başkanı Volkan Alpay, fizik sorularının temel kavram bilgisi, günlük yaşamla ilişki kurma ve problem çözme yeterliliğini ölçtüğünü vurguladı. Kimya Bölüm Başkanı Mustafa Çaylak, kimya sorularının ezber bilgilerden çok kimyasal kavramları anlama ve yorumlama becerilerini ölçmeye yönelik olduğunu, Biyoloji Bölüm Başkanı Ali Mete Kizir ise biyoloji sorularının grafik/şema okuma becerisini ve klasik biyoloji bilgilerini ölçtüğünü belirtti. Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler, coğrafya sorularının harita okuryazarlığı, coğrafi kavramları kullanma ve yorum yapma becerilerini ölçtüğünü, Tarih Bölüm Başkanı Zeynep Ergün ise tarih sorularının öğrencilerin bilgileri metin içerisinde doğru yorumlamalarını gerektirdiğini ifade etti. Son olarak Felsefe Bölüm Başkanı Gülay Ataç, felsefe sorularının felsefi terminolojiye dayalı olarak yaşamla ilgili problemleri ve metinleri çözümleme, akıl yürütme ve çıkarım yapma becerilerini ölçmeye yönelik olduğunu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Merve Akın ise bu dersin sorularının yorumlama, bilgiyi analiz etme ve metinden hareketle çıkarım yapabilme becerilerini ön plana çıkardığını dile getirdi.








