Yozgat'ın Kadışehri ilçesinde, köylülerin bir araya gelerek sınırlarını kaldırmasıyla oluşturulan 5 bin dönümlük devasa meyve bahçesi, bölge halkına önemli bir istihdam kapısı aralıyor. Bahçede sürekli 50 kişi çalışırken, hasat döneminde bu sayı 800'e yaklaşıyor.
Yozgat'ın Gururu: Türkiye'nin En Büyük Meyve Bahçelerinden Biri
Kabalı köyü sakinleri, 2009 yılında "Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi" kapsamında tarlalarını birleştirerek, Türkiye'nin en büyük meyve bahçelerinden birini tek bir parselde hayata geçirdi. Köy halkı, arazilerinin büyüklüğüne göre yıllık kira almanın yanı sıra bahçede çalışarak da ailelerinin geçimini sağlıyor. Elma, kiraz, şeftali ve nektarin gibi çeşitli ürünlerin yetiştirildiği bu verimli arazide, normal zamanlarda yaklaşık 50 işçi görev yaparken, hasat mevsiminin gelmesiyle birlikte bu sayı 800'e kadar çıkabiliyor. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle verim düşüşü yaşansa da, bahçe yeni sezona güçlü bir başlangıç yapmak için kapsamlı bir bakım çalışmasına alındı.
İstihdam Kapısı ve Ekonomik Kalkınma
Bahçeyi işleten firmanın genel müdürü Fahrettin Aksakal, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen kaymakam, muhtar ve arazi sahiplerine teşekkür ederek, 400 kişinin sahip olduğu 800 parselin birleştirilerek harika bir başarıya imza atıldığını belirtti. Aksakal, proje öncesinde ortalama 6 dekarlık parsellerin ve kişi başına 15 dekarlık arazilerin bulunduğunu, her arazi sahibinin kendi traktörüyle işlediği arazilerin artık 5 bin dönümün 14 traktörle yönetildiğini vurguladı. Bu dönüşümün, kuru tarımdan katma değerli, ihracat potansiyeli yüksek bir üretime geçişi sağladığını ifade eden Aksakal, hem devlete, hem özel sektöre hem de arazi sahiplerine büyük faydalar getirdiğini dile getirdi. Arazi sahiplerinin, eskiden iki yılda bir aldıkları gelirden çok daha fazlasını hem kira hem de çalışma geliriyle elde ettiklerini belirten Aksakal, bahçenin bölge insanı için ciddi bir istihdam kaynağı oluşturduğunu da ekledi.
Gurbete Son Veren İş Fırsatları
Hasat dönemlerinde 700-800 kişiyi günlük yevmiyeci olarak çalıştırdıklarını söyleyen Aksakal, ilçe köylerinden gelen işçi talebinin bazen yetersiz kaldığını, bu nedenle 50 kilometre mesafeden çevre il ve ilçelerden bile yevmiyeci getirdiklerini anlattı. Hatta bazen Güneydoğu'dan mevsimlik işçi getirtmek zorunda kaldıklarını belirten Aksakal, bahçenin göçü önlediğini ve bazı aileler için tersine göçü tetiklediğini vurguladı. Bahçede çalışan işçilerden Murat Celeb, devletin sağladığı bu imkan sayesinde gurbete gitmek zorunda kalmadıklarını, burada iş bularak geçimlerini sağladıklarını söyledi. Günyüzü köyünden gelen Mehmet Akdeniz ise 44 kilometrelik yolu kat ederek işe geldiğini ve 8 çocuğunun rızkını buradan temin ettiğini belirterek, işletmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.








