Yunak'ta etkili olan yağışlar pınarları yeniden canlandırdı

YEREL Yayınlanma : 01 Nisan 2026 23:22 Düzenleme : 02 Nisan 2026 10:26
Yunak'ta etkili olan yağışlar pınarları yeniden canlandırdı
Konya'nın Yunak ilçesi ve çevresinde Ramazan Bayramı ile birlikte etkili olan yoğun sağanak yağışlar, uzun süredir kuruyan bazı pınarları yeniden akıttı.

Özellikle son günlerde aralıksız süren yağışların ardından bölgede yıllardır suskun kalan su kaynaklarında yeniden hareketlilik yaşandı.

YAĞIŞLAR PINARLARI CANLANDIRDI

İlçede uzun zamandır su vermeyen Avcı Pınarı, Büke Pınarı ve Şıh Ahmet Pınarı yeniden akmaya başladı. Kurak geçen son yıllarda tamamen kuruyan ya da debisi ciddi oranda düşen bu pınarların tekrar su vermesi, mahalle sakinleri ve çiftçiler arasında sevinçle karşılandı.

Buna karşın Topal Balo Yaylası Pınarı ile Bekir Gülal Pınarı’nda ise henüz su çıkışı gözlenmedi. Vatandaşlar, bu pınarların sadece kuraklıktan değil, uzun yıllardır yapılan ihmaller ve çevresindeki tahribat nedeniyle de eski haline dönemediğini ileri sürdü.

Bölgedeki birçok pınarın çevresinde bakım yapılmadığı, su gözelerinin taş ve toprakla dolduğu, bazı yerlerde ise bilinçsiz müdahaleler nedeniyle kaynakların zarar gördüğü iddia  edildi. Özellikle yol çalışmaları, kaçak kazılar ve çevredeki yapılaşmanın bazı pınarların doğal akışını bozduğu öne sürüldü.

KORUNMASI LAZIM

Bölge sakinlerinden Halil İbrahim Sapmaz da bölgedeki pınarları görüntüleyerek son durumlarını aktardı. Mahalle sakinleri, yeniden su vermeye başlayan pınarların korunması için yetkililerin harekete geçmesini istedi. Vatandaşlar, pınarların temizlenmesi, çevre düzenlemelerinin yapılması ve tahrip edilen su gözelerinin onarılması halinde bölgede yeniden çok daha güçlü su kaynaklarının ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.