VATAN ve BAYRAK SEVGİSİ

Vatan Üzerinde yaşadığımız, bayrağımızı özgürce dalgalandırdığımız, belli sınırlar içerisindeki toprak parçasıdır.

Vatan Sevgisi, kişiyi o toprak parçasına bağlayan en kuvvetli bağdır. Yaşadığımız bu toprakları korumak, herkesin görevidir. Görevler kutsaldır. İsteyerek ve severek yapılmalıdır.

KÜLTÜR Dil, din, tarih birliği, ahlâkta, eğitimde, töre ve geleneklerde ortak duygu ve davranışlar, milleti millet yapan değerlerdir. Bu nedenle millet ile vatan, ruh ve beden gibidir.

Her millet dili, ortak inançları, kültürü, örf ve âdetleri ile özgür bir şekilde yaşamak ister. Bağımsız bir vatan olmadan, bir milletin kendine ait değerleri ile özgürce yaşaması imkansızdır.

VATAN SEVGİSİNİ tam olarak hissedebilmek için, yurdumuzu çok iyi tanımamız gerekir. Denizleri, dağları, ovaları, tabiî zenginlikleriyle yurdumuza olan sevgimizi daima yüreğimizde duyarız.

Millî Şairimiz, Mehmet Akif ERSOY, İstiklâl Marşımızda, "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı; Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı"diyerek vatan sevgisinin önemini belirtmiştir.

Şair ve yazar Mithat Cemal KUNTAY'da, "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." diyerek vatan sevgisi üzerine vurgu yapmaktadır.

Şairimiz, Orhan Şaik GÖKYAY Bu Vatan Kimin şiirinde Bu vatan toprağın kara bağrında, Sıra dağlar gibi duranlarındır, Bir tarih boyunca onun uğrunda, Kendini tarihe verenlerindir… Her taşı yakut olan bu vatan, Can verme sırrına erenlerindir." diyerek vatanın değerini anlatır.

Bu güzel yurdumuzu sevmek ve korumaktan gurur duyarız. Bin bir güzelliklere sahip, Türkiye'mizin dünya coğrafyasındaki yeri çok önemlidir. Dört mevsimi, çağlayanları, sıcak denizleri, kültürleri ile birbirine kaynaşmış insanları olan bir ülke.

Karadeniz'e, Ege'ye, Akdeniz'e, Balkanlar'a, Kafkaslar'a, Ortadoğuya hakim. Kara, hava, deniz ve demiryollarının kesim noktası, boğazlarıyla kıtaları birbirine bağlar.

Tarih boyunca, vatan uğruna canlarını feda etmiş, şehitlik mertebesine ulaşmış, aziz şehitlerimizin mekanları cennet olsun.

BAYRAK Milletin birliği ve vatanın bağımsızlığının bir numaralı sembolüdür. Bayrak, ait olduğu devletin egemenliğini, şerefini temsil eder.

Bayraklardaki şekiller ve renkler, o devletin milletin, tarihindeki bir kahramanlık olayından alınmıştır. Her devletin bir bayrağı vardır.

Türk bayrağı bayrakların en güzelidir. Bayrağımız al rengini şehitlerimizin kanından, işaretini gökteki ay ve yıldızdan almıştır. Ay ve yıldız, milletimizin yükselme, yücelme ülküsünü anlatır.

Mehmet Akif ERSOY İstiklâl Marşımızda "Çatma, kuban olayım çevreni ey nazlı hilâl, Kahraman ırkıma bir gül, Ne bu şiddet bu celâl?"… son kıtanın ilk mısrasında "Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl… diye bayrağın önemini vurgulamıştır.

Arif Nihat ASYA'nın (Bayrak) şiirinin son kıtasıyla bayrağa saygı ve sevgi zirveye ulaşmaktadır. "Tarihim, şerefim, şiirim, herşeyim; Yeryüzünde yer beğen, Nereye dikilmek istersen, Söyle, seni oraya dikeyim."

Büyük küçük herkes, bayrağımızı çok severiz. Bayrak sevgisi çocuk yaşta başlar, Türk Milleti olarak, her zaman bayrağımızın altında toplanmalıyız. Bayrağımız her zaman göklerde dalgalanmalı.

Bu sevinç ve gururla bayrağımızı kimsenin indirmesine izin vermemeliyiz. Bayrağımızı gördüğümüz zaman, şehitlerimizi hatırlarız. Bayrağımız geçerken, göndere çekilirken saygıyla selâmlarız.

Bayrak deyince herkesin, içten gönülden kopup gelen samimi cümleleri vardır. Bayrağımıza karşı sorumluluk bilinci ve millî şuurla hareket etmek hepimize çok yakışır.

Bayrak inmesin diye dün olduğu gibi, bugün de, yurt içinde ve yurt dışında can veren şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

VATAN ve BAYRAK sevgimiz sonsuza kadar devam edecektir.

SAYGILARIMLA…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17