9 bin 500 yıllık kafatası şaşkınlık yaratıyor: İlk beyin ameliyatının izleri sergileniyor

ARAŞTIRMA Yayınlanma : 14 Nisan 2026 00:10 Düzenleme : 14 Nisan 2026 00:24
9 bin 500 yıllık kafatası şaşkınlık yaratıyor: İlk beyin ameliyatının izleri sergileniyor
Orta Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olan Aşıklı Höyük’te 1989 yılında yapılan kazılarda bulunan ve tarihteki ilk beyin ameliyatına ait olduğu belirlenen kafatası, ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

İLK BEYİN AMELİYATININ İZLERİ TAŞINIYOR

Yaklaşık 9 bin 500 yıl öncesine ait olduğu belirlenen ve bir kadına ait olduğu tespit edilen kafatası, Aksaray Müzesi’nde sergileniyor. Yapılan bilimsel incelemelerde, ameliyat edilen kadının işlemden sonra yaklaşık 10 gün daha yaşadığı ortaya konuldu. Bu bulgu, tarihin en eski cerrahi müdahalelerinden birinin başarıyla gerçekleştirildiğini gösteriyor.

TARİHİ VE BİLİMSEL ÖNEMİ BÜYÜK

10 bin 400 yıllık geçmişe sahip Aşıklı Höyük, Orta Anadolu ve Kapadokya bölgesinin ilk köylerinden biri olarak biliniyor. Tıp tarihi açısından büyük önem taşıyan bu buluntu, insanlık tarihindeki cerrahi uygulamalara ışık tutuyor.

MÜZEDE ZENGİN KOLEKSİYON BULUNUYOR

Aksaray Müzesi’nde ayrıca bölgeden çıkarılan mumyalar, takılar, dokuma parçaları ve Doğu Roma dönemine ait günlük kullanım eşyaları da sergileniyor. Bunun yanı sıra etnografya salonunda halıcılık, sepetçilik, çömlekçilik ve taş işçiliği gibi geleneksel el sanatları da ziyaretçilere tanıtılıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.