Bosna Hersek’te Dayton Barış Antlaşması’nın uygulanmasını denetleyen Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in görevinden ayrılacağı açıklandı.
İSTİFA İDDİALARI DOĞRULANDI
Bosna Hersek basınında yer alan bilgilere göre, Schmidt’in istifa kararı Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) tarafından doğrulandı. OHR’nin yaptığı açıklamada, Christian Schmidt’in 5 yıl süren Yüksek Temsilcilik görevini sonlandırma yönünde kişisel bir karar aldığı ifade edildi. Ayrıca, bu kararın Barış Uygulama Konseyi Yürütme Kurulu’na bildirildiği ve halefinin belirlenmesi için çalışmaların başlatıldığı belirtildi.
WASHİNGTON’LA İLİŞKİLERDE SORUN YAŞANDI
Uluslararası medyada yer alan iddialara göre, Schmidt’in görevden ayrılmasının ardında Washington’un desteğini kaybetmesi yatıyor. Özellikle, Bosna Hersek’teki büyük bir doğal gaz boru hattı projesinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ailesiyle bağlantılı bir Amerikan şirketine verilmesine yönelik çekinceleri, ABD yönetimiyle ilişkilere zarar verdiği öne sürülüyor. AB Dışişleri Bakanları, yeni Yüksek Temsilci atanmasını görüştü ve Bosna Hersek’in Avrupa yolundan sapmasına izin verilmemesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.








