Bozdoğan'da doğanın lezzeti: Mantar toplarken ölümcül tehlikeye dikkat

GÜNDEM Yayınlanma : 08 Aralık 2025 09:30 Düzenleme : 08 Aralık 2025 09:30
Bozdoğan'da doğanın lezzeti: Mantar toplarken ölümcül tehlikeye dikkat
Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde doğal mantarlar lezzet sunarken, bilinçsiz toplama ölümcül zehirlenmelere yol açabiliyor. Satıcılar, birbirine benzeyen 70-80 mantar türü nedeniyle vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor.

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde, dağlık ve ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen mantarlar, lezzetleriyle vatandaşların iştahını kabartıyor. Ancak bu doğal ürünler, bilinçsizce toplandığında ölüme kadar varabilen ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Tezgahlarda yerini alan mantarlar damakları şenlendirse de, satıcılar vatandaşları dikkatli olmaları konusunda sık sık uyarıyor.

DOĞAL MANTARLARIN CİLVELİ DÜNYASI

Dağlık ve ormanlık alanlarda yetişen doğal mantarlar, sofralarda yoğun ilgi görüyor ve bölge halkının vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Mantar satışı yapan vatandaşlar ise, bu lezzetin ardındaki görünmeyen tehlikelere dikkat çekiyor. Doğada birbirine çok benzeyen çok sayıda mantar türü bulunduğunu belirten satıcılar, zehirli mantarların ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere yol açabildiğini vurguluyor.

SATICI MUAMMER BOZYİĞİT'İN UYARILARI

Bozdoğan'da mantar satışı yapan Muammer Bozyiğit, doğal olarak yetişen mantarların işlenen topraklarda bulunmadığını, yalnızca dağlık ve ormanlık alanlarda yetiştiğini açıkladı. Bozyiğit, "Kırmızı, beyaz ve mor çıntar çeşitlerimiz var. Beyaz çıntarın kilosu 100 TL, kırmızı ise daha çok tanınıyor ve kilosu 300 TL. Kırmızı çıntarın lezzeti biraz daha farklı. Ayrıca kuzu göbeği adı verilen mantar çeşidimiz de var ancak mevsimi geçti" dedi.

ZEHİRLENME RİSKİ VE TÜKETİM ÖNERİLERİ

Mantar toplamanın büyük dikkat gerektirdiğini kaydeden Bozyiğit, "Toplarken çok dikkat edilmesi lazım. Allah korusun, bu üründen zehirlenen çok oluyor. Çıntara benzeyen farklı mantar çeşitleri var. 70-80 mantar türü birbirine çok benziyor ve zehirlenmeler öldürücü olabiliyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan, doğadan toplanan mantarların yemeklerde farklı tatlar sunduğunu dile getiren Bozyiğit, "Mantar yıkandıktan sonra haşlanıp tüketilebilir, kızartılarak da yenebilir. Haşlayıp kavurduğunuzda ise yemesi daha rahat olur" diyerek tüketim önerilerinde bulundu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.