Kadınlar ayakkabı sektöründe erkeklerin alanına girdi: Saya üretiminde hedef 500 çift!

EĞİTİM Yayınlanma : 29 Kasım 2025 20:23 Düzenleme : 29 Kasım 2025 20:23
Kadınlar ayakkabı sektöründe erkeklerin alanına girdi: Saya üretiminde hedef 500 çift!
Kayseri'de faaliyet gösteren Hanımeli Kadın Kooperatifi, halı dokumacılığının ardından ayakkabı sektörüne adım atarak saya üretimine başladı. 11 kadınla yola çıkan kooperatif, hedeflediği günlük 500 çift üretimiyle istihdamı artırmayı amaçl
Kadınlar ayakkabı sektöründe erkeklerin alanına girdi: Saya üretiminde hedef 500 çift!

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde faaliyet gösteren Hanımeli Kadın Kooperatifi, geleneksel halı dokumacılığının ardından şimdi de ayakkabı üretiminin kritik bir parçası olan saya yapımına el attı. Genellikle erkeklerin yoğunlaştığı bu alanda kadınlar, hem geleneksel sanatı yaşatıyor hem de yeni bir sektöre adım atıyor.

GELENEKTEN GELECEĞE: HALIDAN SAYAYA UZANAN BAŞARI HİKAYESİ

24 Ekim 2022'de hizmete başlayan ve şu anda 11 kadının istihdam edildiği kooperatif, ilk olarak Bünyan'ın coğrafi işaretli ancak unutulmaya yüz tutmuş halı dokumacılığı geleneğini yeniden canlandırmıştı. Ardından tekstil alanına da yönelen kooperatif, son olarak ayakkabının üst kısmını oluşturan ve tabanla birleşmeden önceki tüm işlemlerin yapıldığı saya üretimine başladı. Kooperatif Başkanı Figen Sarıarslan, "Biz bu işe başlayalı yaklaşık 2 ay oldu. İlk başlarda günde 30 çift üretim yaparken, şu an 128 çift üretime kadar çıktık. Hedefimiz ise 1 ay içinde günlük 500 çift üretim seviyesine ulaşmak." açıklamasında bulundu.

KADIN GÜCÜ İSTİHDAMI ARTIRACAK

Sarıarslan, kooperatifin büyüme hedeflerine değinerek, "Şu an burada 11 kadın çalışıyor ve paralarını kazanıyorlar. Hedefimiz saya işinde daha da ilerlemek, büyümek ve daha fazla kadına istihdam sağlamak. Saya işinde de ismimizi duyuracağımızı düşünüyoruz. Erkeklerin işi olarak bilinen bu alanda kadınlar olarak biz de varız ve bu sayının artmasını istiyoruz." diye konuştu. Kooperatif, halı ve saya üretiminde bölgede lider olmayı amaçlıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.