Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, geleneksel kesim hazırlıkları da hızlandı. Ancak bu dönemde her yıl yaşanan dikkatsizlik kaynaklı yaralanmalar, deneyimli kasapları harekete geçirdi. Özellikle acemi kesicilerin, keskin bıçaklara ve kontrollü sürece yeterince dikkat etmemesi, hem kendileri hem de çevredekiler için ciddi riskler taşıyor. Usta kasaplar, bu bayramda da benzer acıların yaşanmaması için hayati önem taşıyan uyarılarda bulunuyor.

KESİCİ UYARISI: DİKKATSİZLİK CAN ALIYOR
Diyarbakır Yenişehir'deki hayvan pazarında görev yapan kasaplar, Kurban Bayramı'nda sıkça rastlanan yaralanmaların önüne geçmek adına tecrübelerini paylaştı. En büyük tehlikenin, deneyimsiz kişilerin dikkatsizliği olduğunu belirten ustalar, kesici aletlerin her zaman keskinliğinin korunması gerektiğini vurguluyor. Kör bıçakların hem hayvana gereksiz acı çektirdiğini hem de kontrol kaybına yol açarak kazaları tetiklediğini ifade ediyorlar. Ayrıca, hayvanın kesim sırasında kontrol altında tutulmasının, ayaklarının sağlam bir şekilde bağlanmasının ve bu süreçte birkaç kişinin destek vermesinin hayati önem taşıdığı belirtiliyor. Kasaplar, kurban kesiminin yalnızca ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini, bunun hem dini hem de güvenlik açısından zorunlu olduğunu hatırlatarak, vatandaşları azami dikkat göstermeye çağırıyor.

'ACEMİLER KESİM YAPMAMALI': HASTANELER HAZIRLIKLI
Kasap İslam Kaya, kesim sürecinin hassasiyetine dikkat çekerek, hayvan yere yatırıldıktan sonra tekbir getirilmesi ve hayvana eziyet edilmeden, tek seferde kesilmesi gerektiğini vurguluyor. "Meslektaşlarımdan ricam hayvana eziyet etmesinler. Bıçakları her zaman sivri olsun. Ayrıca hayvanı kesim alanına getirirken sürükleyerek getirmesinler, incitmesinler. Kesimden sonra etine dikkat etmesi lazım. Eğer siyah et ise hastalıklı hayvandır. Kurban sahibini uyarması lazım. Kesim yaparken hayvanın ayaklarına dikkat etmeleri lazım çok hareket etmemesi lazım. Kendileri de ellerine ve ayaklarına dikkat etmesi lazım. Kurbanı keserken sürekli odak noktası hayvan olması lazım. Hastaneler bol bol dikiş atıyor bugünlerde. Acemilerin kesim yapmaması lazım" diyerek yaşanan riskleri gözler önüne seriyor. Bir diğer usta İsmail Ersoy ise, meslektaşlarına helal ve usulüne uygun kesim yapma çağrısında bulunurken, "Bu hayvanlara eziyet etmek günahtır. Tedbirlerimizi alıyoruz ve hayvanımızı kesiyoruz. Parçalayıp, doğrayıp poşetlere koyuyoruz. Meslektaşlarıma önerim helal bir şekilde kessinler. Hayır yapan kadar biz de bu sevaba ortak oluyoruz eğer güzel kesersek. Bir diğer önerim ise bıçaktan mümkün mertebe ellerini ve ayaklarını uzak tutsunlar" ifadeleriyle hem dini hassasiyetleri hem de pratik güvenlik önlemlerini hatırlatıyor.







