Sessiz katil hipertansiyon: Erken teşhis için tek yol düzenli ölçüm!

SAĞLIK Yayınlanma : 16 Mayıs 2026 11:08 Düzenleme : 16 Mayıs 2026 11:08
Sessiz katil hipertansiyon: Erken teşhis için tek yol düzenli ölçüm!
Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tekin Akpolat, hipertansiyonla mücadelenin en etkili yolunun düzenli tansiyon ölçümü olduğunu vurguladı. Hastalığın belirtisiz ilerlemesi nedeniyle erken teşhis kritik önem taşıyor.

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tekin Akpolat, hipertansiyonun toplum sağlığını tehdit eden sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Hipertansiyonla mücadelede en güçlü adım düzenli tansiyon ölçümüdür. Tansiyon ölçmek, tedavinin bir parçasıdır ve hayat kurtarır" ifadelerini kullandı. Bu yıl 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü'nün temasının "Kan basıncınızı düzenli ölçün, sessiz katili yenin" olduğunu hatırlatan Akpolat, hastalığın belirti vermeden ilerlemesinin erken teşhisin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEN TEHLİKE

Prof. Dr. Akpolat, hipertansiyonun çoğu zaman hiçbir şikâyete yol açmadığını ve bu durumun hastaların tansiyonlarını ölçtürmemesine neden olduğunu vurguladı. "Belirti olmaması, hastalığın olmadığı anlamına gelmez. Tansiyon ölçmemek, tedavi edilebilir bir hastalığın erken evrede yakalanma şansını kaybetmek demektir" diyen Akpolat, erken tanının organ hasarını önlemede veya geri çevirmede kritik rol oynadığını sözlerine ekledi.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ İLK ADIM

Türkiye'de her üç yetişkinden birinde görülen ve yarısının farkında olmadığı hipertansiyonun tedavisinde ilk basamağın ilaç değil, yaşam tarzı değişiklikleri olduğunu belirten Prof. Dr. Akpolat, bu değişiklikleri sıraladı: Tuz tüketimini azaltmak, kilo kontrolü, düzenli egzersiz, alkolü sınırlamak, sigarayı bırakmak ve stres yönetimi. Akpolat, bilinçsiz takviye kullanımının tansiyonu olumsuz etkileyebileceği konusunda da uyardı. Yaşam tarzı değişikliklerinin yetersiz kaldığı durumlarda ilaç tedavisinin devreye girdiğini ve bu ilaçların bağımlılık yapmadığı gibi hayati organları koruyarak yaşam süresini uzattığını belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.