KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ

Öğrenmeyi sağlayan en önemli iletişim vasıtası okumadır. Bu yüzden kitap okumayı bir görev olarak algılayıp, hayatımızın parçası haline getirmeli, kitap okuma alışkanlığı kazanmalıyız.

Kitabı sevgi ve heyecan ile okumalıyız. Bilgi sahibi olmak, belirli bir kültür seviyesine gelmek, her insanın ulaşmak isteyeceği bir amaçtır.

KİTAP OKUMAK, düşünce yapısını besler ve güçlendirir. Hangi yöne gideceğini bilmeyen bir insana bir pusula gibi kılavuzluk yapar. Her kitap başka bir kapı açar bizim için. Hepsi ayrı bir dünyadır. Hayatımıza ayrı heyecanlar, mutluluklar, yaşanmışlıklar katarlar.

KİTAP OKUMAK insana geçmişini, tarihini, toplum ve millet bilincini öğretir. Kitaplar, insanlık tarihinin geçmişi ve toplumların hafızasıdır. Geçmişteki başarıları, başarısızlıkları, güzel ve kötü olayları günümüze aktarır.

KİTAPLAR bizi bazen düşler ülkesinde masallar diyarına, bazen de bilim dünyasında önemli bir keşfe sürükler. Kitap okumak, yaşamı anlamak ve yorumlamaktır.

Kendimizi ve birlikte yaşadığımız çevreyi daha iyi bir şekilde anlayıp, içinde bulunduğumuz toplum ile daha düzeyli sağlıklı bir iletişim kurmanın yolu okumaktan, kitapları yaşamımızın bir parçası yapmaktan geçer.

Okuduğumuz her yeni bilgi, bize yeni ufuklar katar. Genel kültür düzeyimizi yükseltir. Okuyan insanın kelime dağarcığı yüksektir. Kendini kolay ve etkili anlatır. Karşılaştığı olayları, değişik açılardan yorumlayabilir. Farklı pencerelerden bakarak değerlendirir. Empati yetenekleri yüksektir.

Kitap okuyan insanlar, yüksek hayal gücüne sahiptir. Soyut düşünce yapısı gelişmiş olduğu için, çabuk düşünür,  yaratıcı çözümler bularak, daha çabuk kararlar alabilirler.

İNSAN, gözlemleyen, inceleyen, araştıran bir canlıdır. Gözlemleri sonucu ortaya çıkan düşüncelerini, fikirlerini sorgu süzgecinden geçirip, geçmiş tecrübeleri edindiği bilgilerle yoğurup, sürekli kendini yeniler ve geliştirir.

İhtiyaçlarını karşılamak için, hayatı süresince öğrenmeye devam eder. Birey, bilgi birikimi sayesinde özgürlük kazanır.

KİTAP OKUMAK, bireyin yalnızca kendi bilgi becerilerinin gelişimi için değil, içinde bulunduğu toplumu doğru bir şekilde anlayıp, sosyal çevreye uyum sağlamasını sağlar.

OKUYARAK yetişmiş ve gelişmiş bir topluluk, güçlü bireylerden oluşmuş ve başarı hedefine ulaşmış olacaktır. OKUMA, bilgiye ulaşmayı, var olan bilgileri geliştirmeyi, güncel hale getirmeyi sağlayan en önemli becerilerden birisidir.

OKUMA, iletişim ve dil becerisini geliştirdiği gibi, beynin işlevlerini de geliştirir.

KİTAP OKUMA, sadece anlama becerisi değil, kendini anlatma becerisidir. Nasıl ki, bildiğimiz kelimeler kadar konuşabiliyorsak, okuma ile de öğrendiklerimiz kadar, yaşamış oluyoruz.

İletişim sürecinin en önemli unsurlarından olan anlama ve ifade etme becerileri, okuma sayesinde daha da artar. İnsanoğlu, sürekli kendini yenileyebilme potansiyeline sahip bir varlıktır. Yaşanan çağa ayak uydurabilme çok önemlidir.

OKUMA ile insan, zihinsel, duygusal ve sosyal bakımdan önemli gelişimler sağlar. Kitap okuyarak insan kelime dağarcığını artırır. Hayal kurma becerisini geliştirir. Sosyal bir varlık olan insan, okuma ile yaşadığı toplumu anlayarak, toplumun beklentileri ile kendi hedefleri doğrultusunda orta noktayı bulmaya çalışır.

Kitap okuyarak, dil, iletişim, öğrenme ve anlama zihinsel, sosyal beceriler gelişir. Bireyin yaşamını, bakış akışını zenginleştiren okuma, keyif veren bir alışkanlık haline getirildiğinde daha zevkli olur.

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17