SAĞLIK HAFTASI (7-13 Nisan)

Sağlık mutlu bir hayatın ayrılmaz parçasıdır. Yaşamak, öğrenmek, iş yapabilmek için sağlıklı olmak gerekir. Sağlığı bozuk olan, hasta olan kişi görevlerini yaparken çok zorlanır.

SAĞLIK Türk Dil Kurumu (TDK) tanımına göre bireylerin ve toplumun, çevre ve diğer varlıkların fiziksel, bedensel, ruhen ve sosyal yönden tam olarak iyilik hali, vücut esenliği, sıhhat, afiyet anlamına gelir.

SAĞLIKLI kişi mutlu, canlı, hareketli olur. Birleşmiş Milletlere bağlı olarak 1948 yılında toplum sağlığıyla ilgili Uluslararası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütünün (World Health Organization-WHO) Anayasanın yürürlüğe girdiği (7 Nisan) tarihi, Tüm Dünyada SAĞLIK GÜNÜ olarak anılır.

1950'de Sağlık Günü tüm dünyada ilk kez kutlanmıştır. Sağlıklı ve kaliteli yaşamı simgeleyen ve bu noktada yönlendirici ve teşvik edici faaliyetlerin düzenlendiği bir gündür. Dünya Sağlık Günü bireysel ve toplumsal temel halk sorunlarına odaklanmak için dünya çapında kutlanan bir gündür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre (7 Nisan 1922) Dünya Sağlık Günü GEZEGENİMİZ SAĞLIĞIMIZ temasıyla kutlanmaktadır.

Coronavirüs ile mücadele ettiğimiz bugünlerde kendimizi düşündüğümüz kadar başka insanları da düşünmeliyiz. İnsanların sağlık kurallarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması için, Birleşmiş Milletler Örgütü (7-13 Nisan) tarihleri arasını SAĞLIK HAFTASI olarak kabul etti.

Her yıl Sağlık Haftası,  Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde aynı zamanda değerlendirilir. Sağlık Haftasının Amacı Sağlık bilgisinin ve yardımın geniş halk kitlelerine ulaşmasıdır.

Sağlık Haftası boyunca çeşitli etkinlikler yapılarak insanların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. İnsan sağlığını olabildiğince üst düzeye çıkarmayı sağlamak, halkın sağlık kültürünü yükseltmek, kişilere sağlıklarını kendi kendilerine korumayı alıştırmayı vermek, sağlığı bozucu etkenlere karşı yapılmakta olan savaşı hızlandırmaktır.

İNSANLAR çok eski çağlardan beri sağlık sorununun önemini kavramışlardır. İlkçağlarda insan sağlığının bozulması, doğa dışı güçlerin etkisine bağlanıyordu. Yani hastalığın iyileştirilmesi için büyücüye başvuruyorlardı.

Uygarlığın gelişmesiyle Tıp Bilimi ilerledi. Hastalıkların nedenleri bulundu. İyileşme yöntemleri gelişti. Bugün büyücülük ilkel toplumlarda kalmıştır. Tıp Bilimi, hergün yeni buluşlarla insan sağlığına büyük yararlar sağlıyor.

Tıp Bilimi, yalnız hastalıklarla hasta olan insanlarla ilgilenmez. İnsan sağlığının sürekliliği, insanların hasta olmadan yaşamlarını sürdürmeleri için, araştırmalar yapar. Yeni buluşlarla yeni yöntemler geliştirir. Hastalıklar vücudumuza çakılan çiviler gibidir. Tedavi bu çivileri söker ama izi kalır.

Önemli olan bu çivileri çaktırmamaya çalışmaktır. Sağlıklı olabilmenin başlıca koşulu sağlığı bozucu etkenlerden korunmaktır.

BUNUN İÇİN 1) Yeterli ve dengeli beslenmeli. 2) Temizliğe çok dikkat etmeli. 3) Hastalık ve kazalardan korunmalı. 4) Çalışma, dinlenme ve uyku saatlerimizi dengeli biçimde ayarlamalı. 5) Güneş ve temiz havadan yararlanmalı. 6) Aşıyı zamanında olmalıyız.

Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur. Bir ülkede hastalarını tedavi edici kurumların başarısının yanısıra, halk sağlığı ya da koruyucu sağlık kurumlarının başarısı ve çalışmaları çok önemlidir.

Türkiye'nin sağlık alanındaki başarıları, vatandaşlarımız kadar tüm dünyanın da ilgisini çekmiştir. Sağlıkla ilgili harcamalar masraf değil, insan gücü yatırımıdır.

Toplumların en önemli zenginliği sağlıklı ve iyi yetişmiş insan gücüdür. Vücut sağlığımız kadar ruh sağlığımız da önemlidir. Çağımızın insanlığı tehdit eden sağlık sorunlarının başında obezite ve madde bağımlılığı gelmektedir.

OBEZİTE kalp, karaciğer, psikiyatrik gibi kronik hastalıklara sebep olmaktadır. Obezite sorunu, yemek yeme alışkanlıklarımızı yeterli ve dengeli beslenme, düzenli spor yapılarak çözülebilecek bir problemdir.

Vücudumuzdaki toksinlerin atılmasında sıvı tüketimi çok önemlidir. Günde 2 litre su tüketmemiz gerekir. Her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Sağlık Günü her zaman küresel olarak yeni sağlık verilerini öğrenmemizi sağlıyor.

DSÖ her yılın konusunu, mevcut acil bir sağlık sorununa göre belirliyor. Haftayı konuyla ilgili konferanslara ve etkinliklere ayırıyor. Dünya Sağlık Günü insanların genel sağlık ve esenliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Uluslararası toplumu etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarına dikkat çekmek için küresel bir fırsat sunuyor. Küresel anlamda bizi bir araya getiriyor. Hastalıklarla ilgili mevcut durumu azaltmaya yardımcı oluyor.

Ayrıca daha fazla insanın destek ve tedavi aramasına yardımcı oluyor. Sevgi, saygı, şefkat, ilgi, yardım ve hoşgörüye herkesin ihtiyacı vardır.

Başkalarından ne bekliyorsak ona göre davranmalıyız. Karşılaştığımız yanlışlıklarda sabırlı olmalı, sinirlerimizle değil irademizle hareket ederek soğukkanlılığımızı kaybetmemeliyiz. Böylece hem kendimizin hem de çevremizin mutluluğuna yardım etmiş oluruz.

Her birey dünyanın neresinde olursa olsun kaliteli, sağlıklı bir yaşam hakkına sahiptir.  Sağlık zenginliktir. Sağlığı olanların umutları vardır. Umutları olanların herşeyi vardır.

Sağlık Haftasını kutluyor, herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum.

SAYGILARIMLA...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17