Zeliha BÜYÜKCENGİZ

Zeliha BÜYÜKCENGİZ

SARAYÖNÜ'NDE BERBERLİK MESLEĞİNİN GELİŞİMİ VE BERBERLERİMİZ-4

Bu makalede; Sarayönü’nde ilk kuşaktan günümüze değin berberleri tanıtıp,1. Kuşaktan Rahmetli, Mahir Berber Muharrem Boza hakkında bilgiler aktaracağız. Kaynak kişi; Berber Muharrem Boza’nın oğlu, Sarayönü’nde 1981-1995 yılları arasında berberlik yapan2. Kuşak BerberMustafa Boza’dır.[1]

1. Kuşak Berberler

·       Göçmen Berberler Ahmet ve Alikardeşler

·       Göçmen Berber Sait Usta

·       Halil TÜRK

·       Hüseyin TEZGEL

·       İbrahim COŞDU

·       Kasım IŞIKLIGİL

·       Muharrem BOZA

·       Nezir ALCEYLAN

·       Nusret COŞDU

·       Salim ŞENER

·       Sarı Saffet

·       Şahin KELEŞ

·       Şakir COŞKUN

·       Yusuf MAKİNE

 

2. Kuşak Berberler

·       Cafer CAN

·       Fikret KONAR

·       Hacı TÜRK

·       İsmail ŞEN

·       Kirlikuyu’lu (Konar Köyü) Berber Yaşar

·       Mustafa BOZA

·       Necati ATAY

·       Ramazan ANLAYIŞLI

·       Reşat KARAYEL

3.Kuşak Berberler

·       Elvan ATAY

·       Kâmil AKMAZ

·       Mehmet CERAN

·       Murat KÖKGÖZ

·       Nihat TÜRKOĞLU

·       Orhan ESEN

4. Kuşak Berberler

·       Mehmet BÜYÜKSARI

·       Mevlüt POTUK

·       Ramazan ŞİMŞEK

·       Serhat KISA

·       Taner ATAY

Sarayönü İlçesi’nin 1. Kuşak berberi olan Muharrem Boza,1929 yılında Sarayönü’nde doğdu, 83 yaşında vefat etti. Sarayönü’ne Bulgaristan’dan göçmen olarak gelen Ali ve Ahmet kardeşler olarak tanınan berberlerden1940 yılında çıraklık eğitimini almaya başladı. 1995 yılına kadar 55 yıl boyunca Sarayönü’nde berberlik yaptı.

Sarayönü PTT’si karşısında yer alan, “Güven Berber” dükkanında, berberliğinin ilk yıllarında, Terzi Mustafa İlhan ile saygı ve hoşgörü içerisinde berberlik görevini yapmıştır. Burada Sarayönü’ ndedükkân sayısının yeterli olmayışı ve ekonomik koşullardan dolayı kira paylaşımında bulunmak etken olmuştur. Ardından berber dükkanını Çarşı Camii karşısına taşıyan Muharrem Boza, bu dükkânda oğlu Mustafa Boza ile berberlik yapmıştır. Üçüncü ve son dükkanını ise çarşı esnafının yakınında açmış, 1995 yılına kadar burada görevini ifa etmiştir.

Berber Muharrem Boza, Karatepeli Niyazi ve Naci Atay kardeşlerden Niyazi Atay’ı ve Cafer Can’ı berber kalfası olarak yetiştirdi. Berber Muharrem Boza gençlik yıllarında damat tıraşı ve hasta tıraşı yapmıştır. Damat tıraşı için damat evine gider; damadı, sağdıcı, bayraktarı ve yakın arkadaşlarını usturasıylaitinayla, büyük bir titizlikle tıraş eder, sonra damadın ailesi tarafından kendisine takdim edilen berber dürüsü ve bahşişini alır dükkanına dönerdi. Hasta tıraşı yapmak için rica üzerine hastaneye kadar gider, hastanın gönlünü almak için berberlik görevini yerine getirirdi.Berber Muharrem Boza, 1995 yılında Konya’da 100.Yıl Çıraklık Okulu’ ndan “Ustalık Belgesi”ni aldı. Bu belgeyi diğer berberler sınava girip alırken, rahmetli mahir berberimiz yıllarca berberlik hizmetinde bulunduğu için bir vefa görevi olarak kendisine ustalık belgesi sınavsız bir surette takdim edilmiştir.

Berber Muharrem Boza’nın kullandığı malzemelerin en önemlileri olan altı adet usturasını, ayda bir defa “ustura çark cihazı”ile; bir kol vasıtasıyla çarkı çevirmek suretiyle usturaları keskinleştirirdi. Oğlu Mustafa Boza bu kolu çevirir, babası usturaları bileylerdi. Bu cihazı, keskinletme aracı olarak kullandıktan sonra, “ustura taşı” ile daha da keskinleştirir, müşterilerine en güzel hizmetleri vermek üzere kullanırdı.Berber Muharrem Boza el makinesini ve saç kesmek için kullandığı makasıbileylemek, keskinleştirmek için Konya Fenni Fırın karşısında yer alan bir dükkâna ayda bir kez gelir, keskinleştirdikten sonra Sarayönü’ne dönerdi. Burada amacı müşterilerine hijyenik koşullarda hassas, titiz bir hizmet sunmaktı.

1971, 1972 ve 1973 yılları arasındaSarayönü Kaymakamı olan Muharrem BARTIN,berberlerin iş yerlerinde çeşme bulundurmasını zorunlu hale getirdi.Bu kararın hemen ardından Sarayönü’nde berber dükkanına ilk olarak çeşmeyi getiren Berber Muharrem Boza olmuştur.Rahmetli Mahir BerberMuharrem Boza, Sarayönü’nde“Alabluz”saç kesim tekniğini ilk uygulayan berberimizdir. Berber Muharrem Boza, gelen müşterilerini güzelleştirme, bakım yapmanın yanı sıra, müşterilerin dertlerini, sıkıntılarını, anlattıklarını hatta birtakım sırlarını dinler, teselli eder müşterilerinin dükkanından memnun olarak ayrılmasını sağlardı.Rahmetli mahir berberimiz Muharrem Boza görev yaptığı 55 yıl boyunca, usta berberliği, titiz hizmeti,temiz giyimive güler yüzü ile Sarayönü halkının takdirini ve sevgisini kazanmıştır.

1.Resim: Sarayönü’nün 1. Kuşak Berberleri Muharrem Boza ve Salim Şener; Halil Gökoğlan ve Ramazan Tokgöz’ü tıraş ederken

2.Resim: Muharrem Boza,

3. Resim:Muharrem Boza’nın usturası.

[1]Akt. Berber Mustafa Boza, Sarayönü’nün 1. Kuşak Berberi Muharrem Boza’nınoğlu, Erişim Tarihi: 02.09.2023

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zeliha BÜYÜKCENGİZ Arşivi