Sarayönü İlçe Tarım’dan çiftçilere ÇKS uyarısı

TARIM-HAYVANCILIK Yayınlanma : 29 Mart 2026 01:52 Düzenleme : 29 Mart 2026 02:18
Sarayönü İlçe Tarım’dan çiftçilere ÇKS uyarısı
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2026 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularına ilişkin üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamada, beyan edilen tarım arazilerindeki ürünlerin hem teknolojik yöntemlerle hem de saha denetimleriyle titizlikle kontrol edildiği belirtildi.

BEYANLAR UYDU VE SAHA DENETİMLERİYLE KONTROL EDİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında, üreticilerin beyan ettiği parsellerdeki ürünler uzaktan algılama sistemleri ve uydu görüntüleriyle tespit ediliyor. Bunun yanı sıra teknik personeller tarafından arazilerde yerinde incelemeler yapılarak beyan edilen ürün ile fiili durumun uyumu denetleniyor.

HATALI BEYANA DESTEK YOK

Yetkililer, üreticilerin ÇKS beyanlarında doğru ve güncel bilgi vermesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Beyan edilen ürün ile arazideki ekili ürünün farklı olması durumunda üreticilerin tarımsal destekleme ödemelerinden yararlanamayacağı, ayrıca bu durumun cezai yaptırımlara yol açabileceği ifade edildi.

DÜZELTME İÇİN SON TARİH 15 NİSAN

Üreticilerin hatalı beyanlarını düzeltmeleri ve ürün değişikliklerini bildirmeleri için 15 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında işlem yapmaları gerektiği hatırlatıldı. Düzeltme işlemlerinin Ziraat Odası temsilcilikleri aracılığıyla veya e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Yetkililer, belirtilen tarihlerden sonra yapılacak başvuruların kabul edilmeyeceğini, 30 Haziran’dan sonra tespit edilen hataların ise destekleme ödemelerini doğrudan etkileyeceğini bildirdi.

“KAYITLARINIZI GÜNCEL TUTUN”

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için kayıtlarını dikkatle kontrol etmeleri gerektiğini belirterek, “Üreticilerimizin tarımsal desteklerden eksiksiz yararlanabilmesi için ÇKS kayıtlarını gözden geçirmeleri ve gerekli düzeltmeleri zamanında yapmaları büyük önem taşıyor. Bu sayede hem kendi haklarını koruyacak hem de tarımsal üretim planlamasına katkı sağlayacaklardır” dedi.

Koçak, yapılan denetimlerin çiftçilerin haklarını korumak ve tarımda şeffaflığı sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini vurgulayarak, tüm üreticileri uyarılara dikkat etmeye davet etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.