Sınav kaygısına karşı öneriler: Klinik psikolog Alev Kurt Başer'den ailelere tavsiyeler

SAĞLIK Yayınlanma : 15 Haziran 2026 15:47 Düzenleme : 15 Haziran 2026 15:47
Sınav kaygısına karşı öneriler: Klinik psikolog Alev Kurt Başer'den ailelere tavsiyeler
Klinik Psikolog Alev Kurt Başer, sınav kaygısıyla başa çıkma yollarını ve velilere yönelik önemli tavsiyeleri paylaştı. Bu öneriler, öğrencilerin sınav stresini azaltmayı hedefliyor.

Klinik Psikolog Alev Kurt Başer, sınav dönemindeki kaygının doğal bir duygu olduğunu ve öğrencilerin olumsuz düşünceler yerine anı yaşamaları gerektiğini vurguladı.

VELİLERİN ROLÜ ÖNEMLİ

Başer, velilerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmadan onların güçlü yönlerini desteklemeleri gerektiğine dikkat çekti. Menarini Türkiye ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile hayata geçirilen 'Kaygını Yönet, Potansiyelini Keşfet' projesi, sınav kaygısı yaşayan lise öğrencilerine destek olmayı amaçlıyor. Proje kapsamında üniversite öğrencileri, deneyimlerini paylaşarak akranlarına yardımcı oluyor.

KAYGIYLA BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Başer, yaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde öğrencilerin kaygılarıyla başa çıkabilmeleri için pratik önerilerde bulundu. Kaygının bireyden bireye farklı şekillerde ortaya çıktığını belirten Başer, bedenin alarm durumunda olduğunu fark etmenin önemine değindi. Ayrıca, kaygıyı azaltmak için vagus sinirini uyararak bedenin rahatlamasını sağlamak gerektiğini ifade etti.

NEFES EGZERSİZLERİNİN ÖNEMİ

Başer, nefes egzersizlerinin rahatlatıcı etkisine vurgu yaparak '4 saniye al, 8 saniye ver' tekniğini önermektedir. Bu teknik, sınav anında ve hazırlık sürecinde zihni sakinleştirmeye yardımcı olur. Başer, velilerin de çocuklarının kaygılarını yönetmelerine destek olmaları gerektiğini, kendi kaygılarını yansıtmamalarının önemini vurguladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.