SPOR

Beden sağlığına katkıda bulunan, yarışma zevki veren çok yönlü bir faaliyettir.

Hayattan zevk almamızı sağlayan, ilgi, merak uyandıran spor, bedenin gelişmesi yanında ruhun yücelmesini de sağlar.

Kişinin iyi alışkanlıklar kazanmasında, neşeli, canlı, kuvvetli, dayanıklı, sorumluluk duygusuna sahip, çabuk ve doğru karar verebilen, atılgan, düzenli toplumu seven, yaşama arzusu ile dolu, her yönden üstün ve kendisine güvenilir biri olarak yetişmesinde önemli rol oynar.

SPOR, önceden belirlenmiş kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan fiziksel ve zihinsel aktivitelerdir. SPOR, bireysel veya takım halinde yapılır.

Günümüzde kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.

SPOR ÖRNEKLERİ  Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme bisiklete binme, ip atlama, çömelme, kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren spor dalları, dans, oyun fiziksel aktivitelerdir.

Kişileri sadece kendilerini düşünen, daime birbirlerini geçmek, birbirlerine üstün gelmek için, insafsız bir rekabet halinde bulunan bir toplumda birlik namına birşey olmayacağı açıktır. Bu nedenle spor eğitimine önem verme zorunluluğu vardır.

SPOR EĞİTİMİ Kişiyi sadece kendini ön plana alma değil, başkalarına hizmet etmeyi bilen, topluma hizmet için ruhen ve bedenen gelişmiş bir insan haline getirir. Spor Eğitimi yalnız sağlık, beceriklilik kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda kişiyi disiplinli, cesur, mert, vatansever yapar. Kişiye karakter kazandırır. Hayatta başarıyı sağlayan işin, kolay tarafına bakmayan bir ruh kazandırır.

SPOR Vur-kır oyunu değildir. Bencillikleri törpüleyip, işbirliği birlik ve beraberlik, arkadaşlık, takım ruhu duygusu kazandırır. Takım sporları kişilere sorumluluk almayı ve sorumluluğu paylaşmayı öğretiyor.

Birbirini geçme arzusu gerçek sporcuda düşmanlık duygusuna asla dönüşmez. Tatlı bir rekabet, yaşamda başarı elde etmek için, kişileri eğitiyor. Motivasyon sağlama yollarını öğreterek yaşam boyu kullanılacak bilgiler veriyor. Kaybetmeyi ve kazanmayı doğal karşılıyor.

SPOR, ruhu besler. Spor yaparken salgılanan hormonlar, beynin işlevlerini daha rahat yerine getirmesine yardımcı oluyor. Spor sonrasında kişiler kendilerini, daha dinlenmiş ve sakin hissederler.

SPOR daha kaliteli bir yaşam sunuyor. Spor yapmayınca sistemlerin faaliyetleri geriliyor.

Sporla kaslar ve kemikler güçleniyor. Kemik yoğunluğu artıyor. Vücudun dayanıklılığı ve enerjisi artıyor. Daha esnek ve zinde olunuyor. Kiloyu dengede tutuyor. Eklemlere binen yük azalıyor. Depresyonu, kaygıyı engelliyor. Uykuyu düzenliyor. Kalp hastalıklarını önlüyor. Tansiyonu düzenliyor. Yüksek kolestrol riskini azaltıyor.

Düzenli spor yapınca, bağışıklık sistemi güçleniyor. Metabolizmanın hızı artıyor. Damarlar açılarak daha iyi kan akışına izin veriliyor. Oksijen dokuları canlandırıyor. Stres hormonu azalıyor. Terleyerek toksinler atılıyor. Ödem sorunu aşılıyor. Ülkemizde Federasyonu bulunan spor dalları vardır. İlk sırada bulunan Futbolu, ikinci sırada satranç takip ediyor.

Üçüncü sırada tekvando. En aktif spor dalı yine futbol. Basketbol, Voleybol, Halter, Hentbol, Atletizm ve Güreş futbolun peşisıra en ilgi gören, aktif olan sporlar arasında.

Son yıllarda, Atıcılık, Tekvando, Judo, Karate, Boks, Yelken, Yüzme, Okçuluk da ilgi gören, Uluslararası yarışmalarda altın, gümüş, bronz madalya kazandırmıştır.

Ülkemizde Federasyonları Bulunan Spor Dalları Karate, Atletizm, Kürek, Basketbol, Binicilik, Bisiklet, Boks, Buz Hokeyi, Buz Pateni, Jimnastik, Çim Hokey, Eskrim, Futbol, Güreş, Golf, Kayak, Kızak, Judo, Halter, Hentbol, Masa Tenisi, Kano ve Rafting, Badminton, Su Topu, Okçuluk, Yüzme Tekvando, Tenis, Voleybol, Dağcılık, Atıcılık, Motosiklet, Otomobil Sporları, Sualtı Sporları… gibi.

SPORCU İlgi ve yeteneklerine göre, farklı spor dallarından bir tanesi ile uğraşan kişilerdir. Sporu hobi olarak yapan kişiler, amatör sporcudur. Spor mesleği olan spordan para kazanan kişilere profesyonel sporcu denir.

Sporcuların yaşam tarzı çok önemli. Uyku düzeninden sağlıklı beslenmeye kadar çok dikkatli davranmalılar.

(Ben, sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim. Mustafa Kemal ATATÜRK)

Daha sağlıklı yaşamak için bol hareketli olma dileğiyle.

2021-2022 Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonunda 2. Sırada bulunan KONYASPOR'a başarılar.

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17