Mübarek Ramazan ayını hakkıyla tamamlayan Müslümanlar için manevi açıdan çok önemli bir bayramı yaşıyoruz. Bu bayram, bir ay boyunca yapılan ibadetlerin ve manevi kazanımların taçlanmasıdır. Allah kabul etsin, hayırlara vesile olsun, özellikle dünya üzerinde savaşların sona ermesine, barışa, kardeşliğe birlik ve beraberliğin artmasına vesile olsun inşallah.
İçinde bulunduğumuz bayram günleri aynı zamanda ihmal edilmemesi gereken üç önemli farkındalık gününe de sahne oluyor. Hayatımızı doğrudan etkileyen üç önemli doğal kaynak, hava, su ve orman alanları konusunda farkındalık sağlamaya yönelik olan bu günleri de hakkıyla yaşamamız ve değerlendirmemiz gerekiyor.
Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) 21 Mart’ı Dünya Ormancılık Günü, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 22 Mart’ta ise Dünya Su Günü kutlanıyor. Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) ise 23 Mart’ı Dünya Meteoroloji Günü ilan etmiştir. Konuya duyarlı ülkelerde bu tarihlerde bazı farkındalık etkinlikleri yapılmaktadır. Umarız ki bugünler gecikmeyle de olsa ülkemizde de aynı etkinliklerle kutlanır. Tabii bu sene dünyanın savaş ağırlıklı yoğun gündem arasında kaynayıp gitmesi muhtemel olsa da yine de hatırlatmakta fayda var.
BM Genel Kurulu, gerçekte Türkiye’de çok uzun yıllardan beri Ağaç Bayramı olarak kutlanan 21 Mart’ı, 2012 yılında Uluslararası Ormanlar Günü olarak ilan etti. Bugünün içinde bulunduğu hafta “Orman Haftası” olarak kutlanmaktadır. Hafta, tüm orman türlerinin ve ekosistemlerinin önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bugünde ülkeler, ağaç dikme kampanyaları gibi orman ve ağaçları içeren çeşitli etkinlikler düzenlenmesi için yerel, ulusal ve uluslararası çabaları üstlenmeye teşvik ediliyor.
Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası boyunca yalnızca fidan dikim etkinlikleri değil, toplumun her kesimine hitap eden çeşitli etkinliklerle ormanların önemi anlatılmalı, çevre bilinci güçlendirilecek ve Yeşil Vatan'a sahip çıkma kararlılığı bir kez daha ortaya konulmalıdır. Ormanlarımız sadece ağaç değil huzurdur, sağlıktır, mutluluktur. En önemlisi yeşil vatandır.
22 Mart tarihinde kutlanan Dünya Su Günü, suyun hayati önemi ve su kaynaklarının korunması gerekliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerin yapıldığı gündür. Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan Dünya Su Günü'nün bu yılki teması "Su ve Cinsiyet Eşitliği" olup, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme ve insan haklarını güvence altına alma çabalarında temiz içme suyu temini, atık su yönetimi, çöp bertarafı ve gıda üretim alanlarının hijyenik tutulması gibi konularında cinsiyet eşitliği arasındaki yakın bağlantıyı vurgulamaktadır.
Su, cinsiyet eşitliği, herkesin kendi rolünü oynamasıyla mümkün olur. Bireylerin, okulların, kuruluşların, şirketlerin ve hükümetlerin, suyun aktığı yerlerde eşitliğin yeşermesini sağlamak için oynayacakları bir rol vardır. Bugünler; cinsiyet eşitsizliğini azaltmanın, kadınları ve kız çocuklarını su çözümlerinin merkezine yerleştirmenin, hak temelli bir yaklaşımı teşvik etmenin ve su kaynakları yönetiminde kadınların sesinin, liderlik rollerinin ve karar alma gücünün artırılması çağrısında bulunmaya vesile olacaktır.
23 Mart Dünya Meteoroloji Gününde, Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Hizmetlerinin toplumun güvenliği ve refahına yaptığı temel katkıyı sergilemek üzere dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanır. Dünya Meteoroloji Günü için seçilen temalar, güncel hava, iklim veya suyla ilgili konuları yansıtır.
BM'nin hava, iklim ve su konusunda yetkili sesi olarak hizmet veren Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) ve Üye ülkelerin Meteoroloji Teşkilatlarının hayat kurtarmaya, topluma hizmet etmeye ve gezegenimizi korumaya olan katkısını takdire şayandır. Ülkemizde de Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu konuda en güvenilir kamu kurumlarının başında gelmektedir.
"Bugünü Gözlemlemek, Yarını Korumak" temasıyla 23 Mart 2026 günü kutlanacak olan Dünya Meteoroloji Günü, iklim risklerinin artmasından etkilenmesi muhtemel ülkelerde başta insanların mülkleri, canları ve ekosistemleri korumada meteorolojik, hidrolojik ve çevresel gözlem verilerinin hayati rolünü vurgulamaktadır.
Sonuç olarak; Dünya Ormancılık, Dünya Su ve Dünya Meteoroloji Gününü kutlarken; insanın doğanın parçası olduğunun altını çizmek istiyorum. Ağacın gölgesi, suyun sesi olmadan insanın da var olamayacağını hatırlatarak; ormanlarımızın, su varlığımızın önce korunması sonra geliştirilmesi gerektiğini, hava tahminini uzmanından almanızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Kalın sağlıcakla.


